رابطهای بسیاری برای اتصال هارد دیسکها به مادربورد (Motherbord) وجود دارد، تا چند سال پیش، بیشتر هارد دیسکهای موجود در بازار از تکنولوژی ATA «اتصال با تکنولوزی پیشرفته» استفاده میکردند، این اتصال شامل یک سوکت ۱۶ پین است که کنترل هارد دیسک را در اختیار مادربورد قرار میدهد. بعد از مدتی، ATA صاحب برادر دوقلویی به نام Parallel ATA شد. پس از آن ATA به دفعات، دچار بازبینیها و ارتقاهای متعددی شد که امکان افزایش سرعت و حجم را در آنها ممکن میساخت. یکی از این بازبینیها و ارتقاها Ultra ATA نام داشت که امکان جابجایی اطلاعات را با سرعت ۱۳۳ مگابیت بر ثانیه مهیا می ساخت.
اتصال ATA در میان عموم به IDE هم مشهور است، اما همان نام ATA (اتصال با تکنولوژی پیشرفته) توصیف دقیقتری برای این رابط است. اگر درون کامپیوترتان را نگاهی انداخته باشید ممکن است این نوع رابط را دیده باشید. تشخیص این رابط بسیار آسان است، کابلهای نواری و عریضی که فضای زیادی را اشغال کردهاند، همان کابلهای ATA هستند.
رابط دیگری که در هارد دیسکها استفاده میشود، رابط SCSI (اسکازی) هستند که در زمان حکومت ATA/IDE، بیشتر برای مقاصد تجاری و یا سیستمهای ویژه استفاده میشدند.
هاردهای اسکازی سرعت بسیار بالایی داشتند و از حجم بسیاری بالایی میتوانست پشتیبانی کند ولی قیمت بسیار بالای آنها باعث شد که کمتر به کامپیوترهای رومیزی خانگی وارد شود؛ از طرفی رابطهای ATA سرعت و حجم کمتری داشتند، و نیاز به تنظیمات Master/Slave داشتندتا اینکه با ظهور SATA بسیاری از این مشکلها رفع شد.
در چند سال اخیر استاندارد SATA برای هارد دیسکها استفاده میشود که دنیایی کاملا متفاوت از ATA است. این رابطها از اولین ابزارهایی بودند که به سرعت ۱.۵ گیگابیت بر ثانیه دست یافتند و هم اکنون با سرعت ۳ گیگابیت بر ثانیه کار میکنند. البته چیزی نمانده که به سرعت ۶ گیگابیت بر ثانیه هم دست پیدا کنند. این کابلها نازکترند و جای کمتری از کیس را اشغال میکنند، که این امر باعث مرتبتر بودن داخل کیس و گردش هوای بهتر در آن میشود. با استفاده از این استاندارد، دیگر نیازی به تنظیمات پیچیده و گیجکننده نیست و کار با آن بسیار راحتتر است. امروزه برخی از ابزارهای external هم از نوع خاصی از SATA با نام eSATA استفاده میکنند، حرف e در eSata مخفف همان external یا بیرونی است که امکان استفاده از سرعت بالای SATA را بصورت پرتابل و بیرونی فراهم میکند. چیزی نمانده که eSATA هم به استانداردی شبیه USB و با سرعت بسیار بالاتر از آن تبدیل گردد.
نکته:
زمان جستجوی بالا، چیزی کاملا متفاوت با زمان انتقال بالا است. اولی نشاندهندهٔ مدت زمانی است که اطلاعات مورد نظر در هارد پیدا میشود و دومی نشان دهندهٔ مدت زمانی است که این اطلاعات به مقصد منتقل میگردند. اگر بخواهیم این موضوع را به شکل ساده توضیح دهیم، یک هارد با رابطِ کم سرعت و زمان جستجوی سریع برای جاهایی که تکههای کوچک اطلاعاتی را مرتبا جابجا می کنند، بهتر است و هاردی با رابط پرسرعت و زمان جستجوی کندتر بدرد کسانی میخورد که همیشه حجم بالایی از اطلاعات را انتقال میدهند.
این مطلب نکاتی را در مورد آموزش تعمیرات هارد ارائه می دهد.