«اندرويد» سيستمعامل شرکت گوگل براي ابزارهاي قابلحمل مانند تبلت و گوشي است. در حالي که شرکت اپل iOS را به خود و محصولاتش محدود کرده، اندرويد سيستمعاملي «متنباز» و رايگان بوده و اين بهآن معناست که هر توليدکنندهاي ميتواند آن را بهدلخواه تغيير داده، روي محصولات خود نصبکرده و به فروش برساند. البته گوگل مبلغي را بهعنوان حق استفاده براي برخي برنامههاي همراه اندرويد همچون گوگل مپ و گوگل پلي استور از سازندگان دريافت ميکند. اندرويد بهطور مرتب بهروزرساني ميشود و روال گوگل بر اين است که هر بار نام يک خوراکي خوشمزه را بر آپديت جديد و عمده خود قرار دهد! اندرويد کيتکت (نسخه 4.4 و آخرين اندرويد تا به امروز)، اندرويد آبنبات ژلهاي (نسخه 4.1 تا 4.3) يا بستني حصيري (نسخه 4.0) تعدادي از اين موارد هستند که اين اواخر با آن روبهرو بودهايم. نکته آزاردهندهاي که در مورد اين بهروزرسانيها وجود دارد تاخير زياد شرکتهاي سازنده در عرضه آنها براي محصولات خود است. اين مساله تا آنجا پيش ميرود که گاهي هيچ آپديتي براي آنها ارائه نميشود! نتيجه اينکه تبلتها ( يا گوشيهاي) بسياري در بازار وجود دارند که نسخههاي قديمي اندرويد تنها انتخاب آنهاست. البته در اين بين سري ويژهاي بهنام «نکسوس» وجود دارد که توسط گوگل طراحي ميشود و در کنار ويرايشهاي ويژهاي از محصولات پرطرفدار سازندگان گوشي و تبلت (ويرايش پلي استور)، به کاربران امکان بهرهمندي از نسخه خالص و دستکاري نشده اندرويد را ميدهند. بهاينترتيب کاربران ميتواند همزمان با ارائه بهروزرساني جديد، آن را روي دستگاه خود نصب کرده و از امکانات اضافهشده لذت ببرد.
ويندوز RT
مايکروسافت ويندوز RT را در سال 2011 و بهمنظور پشتيباني از پردازندههاي شرکت ARM که بر بازار ابزارهاي قابلحمل حاکم بودند (و البته هنوز هم هستند!) عرضه کرد. در حالي که يکي از قابليتهاي برجسته ويندوز RT عرضه نسخهاي از مايکروسافت آفيس به همراه آن است، اين نقطه قوت نرمافزاري نقطهضعف آن هم محسوب ميشود. داستان چيزي شبيه حکايت مرغ و تخممرغ است. بسياري از کاربران به سمت ويندوز RT نميروند چون بسياري از توسعهدهندگان اپليکيشنهاي خود را براي آن عرضه نميکنند. در جهت عکس، بسياري از توسعهدهندگان از توليد اپليکيشن براي ويندوز طفره ميروند چون کاربران کمي به سمت آن ميروند! در رابطه با تبلتها، مايکروسافت مدتي است راهکار خود را تا حد زيادي تغيير داده و به سمت استفاده از پردازندههاي شرکت اينتل به همراه ويندوز 8.1 (همچون خانواده Surface Pro) حرکت کرده است.
سيستم روي چيپ (SoC)
همانطور که ميدانيم مغز هر سيستم پردازشي، CPUيا واحد پردازش مرکزي آن است. بسياري از سيستمهاي قابلحمل امروزي همچون تبلت و گوشي، از SOC ها بهعنوان واحد پردازش مرکزي بهره ميبرند. SoC نوعي چيپست است که در آن هستههاي پردازشي به همراه واحد پردازش گرافيکي، کنترلر شبکه و حافظه و برخي بخشهاي ديگر همگي روي يک قطعه سيليکون قرار گرفتهاند. چنين راهکاري به توليدکنندگان اجازه ميدهد تبلتهايي ارزانتر را با مصرف انرژي کمتر بهدست کاربران مشتاق برسانند. شرکت اپل در آخرين نسل از آيفون و آيپد خود از SoC قدرتمند A7 استفاده کرده، در حالي که تبلتهاي اندرويدي را گستره وسيعي از چيپهاي شرکت کوالکام (خانواده Snapdragon)، سامسونگ (سري Exynos)، انويديا (سري Tegra) و مدياتک (MediaTek) در برگرفته است. شرکت اينتل هم با آخرين سري از پردازندههاي خانواده اتم (Atom)، پاي خود را به بازار اندرويد باز کرده است. براي آشنايي بيشتر در مورد آموزش تعميرات تبلت ميتوانيد به اين لينک مراجعه نماييد.