آشنایی با چند سیستم عامل های تلفن همراه
در زیر به معرفی سیستم عاملها برای کمک به آموزش تعمیرات موبایل ارائه می کند. سیستم عامل تلفن همراه نوعی سیستمعامل است که مخصوص دستگاه های قابل حمل می باشد و کنترل این نوع دستگاه ها را برعهده دارد.این سیستم عاملهای مدرن و پیشرفته موفق شده اند تجربه ای جدید از ارتباطات همراه برای کاربران به ارمغان آورند و تعامل کاربر با شبکه و محتویات چندرسانه ای را بهبود بخشند.
سيستمعامل سيمبين
سيمبيان سيستمعاملي است كه توسط شركت انگليسي Symbian، براي تجهيزات سيار (mobile) طراحي شده است و با سيستمعاملهاي ديگري مانند Windows Mobile ،Palm OS و لينوكس رقابت ميكند. شركت سيمبيان در ژوئن 1998 در انگلستان تأسيس شد. سهامداران اين شركت در آغاز، شركتهاي Psion، نوكيا، اريكسون، ماتسوشيتا و موتورولا بودند. در سپتامبر 2003، موتورولا سهام خود را به شركت هاي Psion و نوكيا فروخت. در جولاي 2004 نيز سهام Psion توسط نوكيا، پاناسونيك، زيمنس و سونياريكسون خريداري شد. در نتيجه اين شركت در حال حاضر در مالكيت شركتهاي اريكسون، نوكيا، ماتسوشيتا (پاناسونيك)، زيمنس، سونياريكسون و سامسونگ است.
پلتفرمهاي مختلفي براساس سيمبيان طراحي شده است كه شامل پلتفرمهاي باز مانند UIQ ،Nokia سري شصت، هفتاد و نود، و پلتفرمهاي بسته مانند NTT DoCoMo هستند. انعطافپذيري اين سيستمعامل به آن امكان ميدهد روي انواع گستردهاي از تجهيزات موبايل پيادهسازي شود. بزرگترين ويژگي اين سيستمعامل، طراحي آن براي تجهيزات كوچك دستي با منابع محدود است كه مي تواند ماهها و سالها روي آن اجرا شود. به علت محدود بودن منابع حافظه در چنين تجهيزاتي، از روشهاي مختلفي براي استفاده بهينه از آنها استفاده شده است. برنامهنويسي سيمبيان، رويدادگرا (event-based) است و CPU زماني كه برنامههاي كاربردي مستقيماً با يك رويداد ارتباطي نداشته باشند، خاموش ميشود. به اين نوع برنامهنويسي، active objects گفته ميشود. چنانچه از اين روشها به خوبي استفاده شود، مدت كاركرد باتري نيز افزايش پيدا مي كند. به همين علت براي دستيابي به اين ويژگيها از زبان ++C براي برنامهنويسي و توسعه اين سيستمعامل استفاده شده است؛ هر چند بسياري از تجهيزات با پلتفرم سيمبيان ميتوانند بهوسيله زبانهاي ديگري چون PL ،Python، ويژوال بيسيك،Simkin و Perl نيز برنامهنويسي شوند. انواع سيمبين بر حسب موبايل و نياز آن متفاوت است.اسمارتفونهاي سري 60 يكي از انواع سيستم عاملهاي سيمبين است كه از اين سري تا به حال ورژنهاي 6، 1/6، 7، 8، 1/8 و 9 توليد شده. سري دوم، اسمارتفونهاي سري 80 هستند كه تعداد نرمافزارهاي آنها به اندازه سري 60 نيست. اسمارتفونهاي سري 90 براي گوشيهاي خاصي طراحي شده كه از لحاظ سيستمعامل، امكانات بسياري را به كاربر ارائه ميدهد، اما مانند سري 80 در پشتيباني از برخي نرمافزارها مشكل دارد. آخرين سري اسمارت فونهايUIQ هستند كه اين سيستمعامل بيشتر براي گوشيهاي قلمدار كاربرد دارد.
IOS:
اپل یک شرکت بسیار معتبر کامپیوتری است که از سال ۲۰۰۷ اقدام به ساخت تلفن همراهی کرد که توانست برای خود محبویتی بسیار در بازار تلفنهای همراه کسب کند. این شرکت تنها اقدام به تولید یک گوشی کرد که خود نیز دارای سیستم عامل خاصی بهنام «سیستمعامل آیفون» بود که بر پایه مکینتاش (سیستم عامل مربوط به کامپیوترهای اپل) نوشته شده بود. در حال حاضر آخرین نسخه از سیستم عامل اپل موبایل ۰/۴ است که چند ماه است که از عرضه آن میگذرد.
آندروئید
نقاط قوت: تداخل ساده و واقعی، جستجوی ماهواره ای رایگان، دسترسی راحت و سریع به جی- میل
نقاط ضعف: تلفنهای همراه هوشمند مجهز به این سیستم عامل نمی توانند با نسخه های جدیدتر به روز شوند.
اگر سیستم عامل "آی- فن" شایسته عنوان ایجاد تداخل آسان با لمس است آندروئید را باید به عنوان سیستم عاملی که تلفنهای همراه هوشمند را دستخوش تحول کرد به رسمیت شناخت.
این سیستم عامل گوگل به دلیل انعطاف پذیری و کم مصرف بودن مورد توجه تولیدکنندگان مطرح تلفنهای همراه در دنیا قرار گرفته است.
امروز آندروئید بی شک سیستمی با بیشترین قابلیت رشد است. درحال حاضر، بسیاری از محصولات سامسونگ، Htc، سونی اریکسون، موتورولا و "ال. جی" برپایه این سیستم عامل قرار دارند.
آندروئید پس از بعضی از ناپایداری های اولیه، به سرعت به سطح ثبات و سهولت در استفاده شخصی رسید. بدون در نظر گرفتن اینکه فروشگاه مجازی این سیستم عامل یکی از بزرگترین ارائه دهندگان برنامه های نرم افزاری جانبی است، تمام تلفنهای همراه هوشمندی که برپایه این سیستم عامل هستند می توانند نقشه ها و نرم افزار موقعیت یابی ماهواره ای گوگل را به صورت رایگان بارگذاری کنند.
اندروید تمامی تکنولوژیهای اتصال (=Connectivity) شامل GSM/EDGE, CDMA, EV-DO, UMTS, بلوتوث و وای-فای را پشتیبانی میکند.
ویژگیهای اندروید
اندروید از فرمتهای مختلف فایلهای مالتی مدیا مثل MPEG-۴, H.۲۶۴, MP3, AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF پشتیبانی میکند.
اندروید برای ارسال پیغامهای متنی یا همان اس ام اس (SMS) از فرمهای SMS, MMS و XMPP پشتیبانی میکند.
مرورگر موجود در اندروید بر اساس فریم ورک اوپن سورس WebKit توسعه یافتهاست.
اندروید برای ذخیره دادهها و مدیریت بانکهای اطلاعاتی سبک از نرم افزار SQLite استفاده میکند.
تمام برنامههای اندروید به زبان جاوا نوشته می شوند. برای اجرای برنامههای جاوایی روی این سیستم عامل، کدهای جاوا به کدهای Dalvik تبدیل میشوند و سپس روی ماشین مجازی جاوایی (Dalvik virtual machine) اجرا میشوند.
ابزارهای مختلف اندروید برای توسعه دهندگان به راحتی در دسترس است و توسط شرکت گوگل پشتیبانی میشوند. این ابزارها شامل کتابخانهها، خطایاب، شبیه ساز گوشی و یک پلاگین برای اکلیپس است.
اندروید از سخت افزارهای مختلف همچون جی پی اس و دوربینهای متنوع پشتیبانی میکند.
تصاویر و فایلهای گرافیکی بوسیله OpenGL پردازش میشوند که کیفیت بالاتری خواهند داشت.
با استفاده از تکنولوژی نسبتاً جدید شرکت Adobe با نام AIR نیز می توان به توسعه برنامه های کاربردی تحت این سیستم عامل پرداخت.
که چند ماه است که از عرضه آن میگذرد.
ویندوز موبایل:
همانطور که از اسمش پیداست، سیستم عاملی است که از طرف شرکت مایکروسافت برای گوشیهای موبایل طراحی و نوشته شده است. ویندوز موبایل یک سیستم عامل فشرده بههمراه تعدادی از برنامههای اصلی و کاربردی موبایل برای گوشیهایی است که بر پایه APIهای win32 کار میکنند. این سیستم عامل شبیه نسخه رومیزی ویندوز طراحی شده است و نخستین تولید آن به سال ۲۰۰۲ برمیگردد که برای گوشیهای Pocket PC ارائه شده بود و تا کنون چندین نسخه از ویندوز موبایل به بازار عرضه شده که آخرین نسخه آن ویندوز موبایل ۰/۷ (در حال آزمایش) است و بهزودی به بازار عرضه خواهد شد.